قالب های تونلی
قالب های تونلی : قالب های تونلی یکی از جدید ترین روش های ساخت و ساز مسکن است که به تازگی وارد کشور ایران شده است. خرید قالب تونلی و کاربرد قالب تونلی به صورت چشمگیری رو به افزایش است . در سیستم تونلی، دیوار ها و سقف های بتن مسلح هم زمان آرماتوربندی، قالب بندی و بتن ریزی می شوند. شرکت تک پولاد ارائه دهنده این نوع قالب ها می باشد و سالها در این زمینه تجربه دارد.
این روش و سرعت و کیفیت کیفیت اجرا رابالا برده و عملکرد سازه ای و رفتار لرزه ای مجموعه سازه را به لحاظ یکپارچگی اعضاء و اتصالات آن ها به نحو قابل توجهی بهبود می بخشد.
نام تونلی به دلیل شکل قالب های فلزی هم زمان دیوار ها و سقف ها است. قالب های نیازمند به اندازه تقریبی ابعاد فضا ها هستند و مورد نظر برای قالب بندی یا قالب برداری نیاز به خرد کردن قالب ها و تبدیل آن ها به ابعاد کوچک نیست و با همان ابعاد اولیه به صورت یکپارچه از فضا خارج می شوند.
خروج قالب های تونلی، پس از بتن ریزی دیوار و سقف و گیرش آن، با فاصله دادن قالب ها از دیوارهای بتن ریزی شده صورت می گیرد. دیوارهایی که با استفاده از این روش ساخته می شوند دیوارهای اصلی داخلی و بعضی دیوارها خارجی (جانبی) هستند.
سازه ساختمان های با سیستم تونلی، از دیدگاه عملکرد لرزه ای اشکال عمده ای ندارد و تجربه زلزله های گذشته رفتار مناسب این سیستم سازه ای را در مقایسه با سیستم های دیگر ثابت کرده است.
روش قالب های تونلی هم مانند هر روش دیگری مزایا و معایبی دارد اما در پروژه های انبوه سازی مزایای آن برمعایب پیشی می گیرند.
این روش که چند سالی است وارد ایران شده در شهر های مختلف اجرا شده است و در استان خراسان هم برای باراول در شهر جدید گلبهار با همکاری شرکت های ترکیه ای انجام گرفت .
شرکت هایی که در این روش ساختمان سازی جزء پیشرفته ترین ها است به اجرا در آمد پس از آن برای دومین بار در شهرستان تربت حیدریه در راستای انتقال تجربیات به مهندسین ایرانی و کسب مهارت های لازم در این روش دو پروژه به همین روش شروع شد که یکی از دو پروژه بوسیله مهندسین بومی و دیگری با همکاری مهندسان ترک انجام گرفت..
سیستم ساخت سازه بتنی به روش قالب تونلی، از حدود ٤٠ سال پیش مورد استفاده انبوه سازان درجهان قرار گرفته است و تاکنون مورد بازنگریهای فنی از سوی سازندگان قالب قرارگرفته است، بطوریکه آخرین نوآوری در این سیستم در اواخر سال ٢٠٠٧ شرکت .Mesa ترکیه ای با شماره AWO١٣٢٧٤١٣ به ثبت رسیده است.
این روش یکی از بهترین روشهای ساخت و ساز صنعتی است و از ابتدا در کشورهایی که با مشکل زلزله روبرو بودند مورد استقبال قرار گرفت، همچنین در کشورهایی مانند آمریکا، کانادا،ترکیه،مالزی جهت احداث ساختمان های بلند مرتبه استفاده از این روش بسیار متداول می باشد.
روش قالب تونلی، مانند دیگر روش های ساخت صنعتی، در چهار معیار کاهش زمان، کاهش هزینه، ارتقاء کیفیت و امنیت کارکنان توجیه پذیر می باشد.